Sól kamienna jodowana jest nieodzowna w każdej kuchni, przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie potraw bez szczypty soli. Sól spożywcza jodowana jest ważnym składnikiem naszego pożywienia, występuje praktycznie we wszystkich potrawach. Opis produktu:
Naturalna sól jodowana wydobywana w Kopalni Soli „Kłodawa” S.A. Sól kamienna jodowana wzbogacona jodkiem potasu. Sól spożywcza jodowana nie zawiera GMO (środków spożywczych modyfikowanych genetycznie) oraz alergenów.
Przeznaczenie konsumenckie:
- sól jodowana do bezpośredniego spożycia
Charakterystyka produktu:
Barwa – biała lub szara o odcieniu szarym lub różowym
Smak – słony bez obcego posmaku zwłaszcza gorzkiego
Zapach- bez obcego zapachu
Skład chemiczny:
NaCl - 97% min
H2O - 0,5% max
Części nierozpuszczalne w wodzie – 1,5%max
KI - 30 ± 10 mg/kg
Cechy chemiczne:
Sól kamienna jodowana odpowiada normie PN-C-84081-2:1998., skład chemiczny badany w zakładowym laboratorium Kontroli Jakości.
Cechy mikrobiologiczne:
Na podstawie właściwości naturalnych oraz przeprowadzonych badań sól spożywcza jodowana nie budzi zastrzeżeń mikrobiologicznych.
Cechy fizyczne:
Zawartości mechaniczne i ferromagnetyczne zgodne z PN-86/C-84081.02
Kłodawska Sól Kamienna Spożywcza Jodowana w solniczce 250g - sól jodowana zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia.
Opakowanie jednostkowe: kartonik 500g
Opakowanie zbiorcze: kartonik 6 kg (12 szt x 0,5kg)
Opakowanie transportowe: paleta
Do pobrania: KARTA PRODUKTU