Sól kamienna jodowana jest nieodzowna w każdej kuchni, przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie potraw bez szczypty soli. Sól spożywcza jodowana jest ważnym składnikiem naszego pożywienia, występuje praktycznie we wszystkich potrawach. Opis produktu:
Naturalna sól jodowana wydobywana w Kopalni Soli „Kłodawa” S.A. Sól kamienna jodowana wzbogacona jodkiem potasu. Sól spożywcza jodowana nie zawiera GMO (środków spożywczych modyfikowanych genetycznie) oraz alergenów.
Przeznaczenie konsumenckie:
- sól jodowana do bezpośredniego spożycia
Charakterystyka produktu:
Barwa – biała lub szara o odcieniu szarym lub różowym
Smak – słony bez obcego posmaku zwłaszcza gorzkiego
Zapach- bez obcego zapachu
Skład chemiczny:
NaCl - 97% min
H2O - 0,5% max
Części nierozpuszczalne w wodzie – 1,5%max
KI - 30 ± 10 mg/kg
Cechy chemiczne:
Sól kamienna jodowana odpowiada normie PN-C-84081-2:1998., skład chemiczny badany w zakładowym laboratorium Kontroli Jakości.
Cechy mikrobiologiczne:
Na podstawie właściwości naturalnych oraz przeprowadzonych badań sól spożywcza jodowana nie budzi zastrzeżeń mikrobiologicznych.
Cechy fizyczne:
Zawartości mechaniczne i ferromagnetyczne zgodne z PN-86/C-84081.02
Kłodawska Sól Kamienna Spożywcza Jodowana w solniczce 250g - sól jodowana zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia.
Opakowanie jednostkowe: kartonik 500g
Opakowanie zbiorcze: kartonik 6 kg (12 szt x 0,5kg)
Opakowanie transportowe: paleta

 

Do pobrania: KARTA PRODUKTU

 

SÓL SPOŻYWCZA JODOWANA


Dostępne opakowania:
- 0,25 kg
- 0,5 kg
- 0,9 kg
- 1 kg


Kłodawska sól kamienna jest minerałem o wysokim stopniu czystości i nie wymaga procesów wzbogacania. Ponadto nasza sól kuchenna w przeciwieństwie do soli warzonej stanowi bogate źródło "pierwiastków życia", czyli mikroelementów (nazwanych tak przez prof. Juliana Aleksandrowicza) niezbędnych do prawidłowego, zdrowego funkcjonowania organizmu człowieka. Biopierwiastki, których praktycznie nie ma sól warzona (posiada naprawdę śladowe ilości), a wchodzące w skład naturalnej soli kamiennej tworzą kompleksy łatwo przyswajalne przez organizm. To właśnie te składniki soli kuchennej sterują czynnościami metabolicznymi, czyli przemianą materii. Odgrywają tez zasadniczą rolę w aktywności niezbędnych dla życia procesów enzymatycznych. Jest więc oczywistym, że ich niedobór, czy nadmiar musi wywołać niekorzystny wpływ na zdrowie. Skład mikroelementów w naszej soli kamiennej zbliżony jest do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu ludzkiego. W kłodawskiej soli kuchennej zawarte są (już od 250 mln lat): magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas, selen, jod i inne pierwiastki, których próżno szukać w soli warzonej.